Συντομο ιστορικο δημιουργιας του μουσειου.
Ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου του 1997 οι 1. Σοφία, χήρα Αλεξάνδρου Μπαλτατζή 2. Μαρία, θυγατέρα Αλεξάνδρου Μπαλτατζή και 3. Μαρία Μπαλτατζή του Λαζάρου και της Αγαθής, κληρονόμοι του με αριθμό 170 οικοπεδικού κλήρου στο Νεοχώρι Ξάνθης το δώρισαν στο Κέντρο Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Η πρώτες σκέψεις για την δημιουργία μουσείου «Αλεξάνδρου Μπαλτατζή» στο Νεοχώρι Ξάνθης, όπου και η πατρική του οικία, τέθηκαν στην συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Μελετών στις 6 Απριλίου 1998.
Στην σχετική απόφαση διαβάζουμε: Αποφασίσθηκε η συγκρότηση ομάδας αποτελούμενη από τους κ.κ. Κοντό Αλέξανδρο, Ταρενίδη Παναγιώτη, Ιωαννίδη Χρήστο, Τριανταφυλλίδη Νεόφυτο, η οποία θα ερευνήσει και θα υποβάλει σχετική εισήγηση για την δημιουργία Μουσείου «Αλ. Μπαλτατζή» στο Νεοχώρι Ξάνθης».
Τον Σεπτέμβριο του 1999 επισκέπτονται το πατρικό οίκημα ο τότε πρόεδρος Κιντζονίδης Χρήστος μετά του Γραμματέως Ρωμανίδη Θεοδώρου, του Πολιτικού Μηχανικού Αβραμίδη Γεωργίου και του Αντινομάρχη Παρτσαλίδη Θεόφιλου «προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Αβραμίδης Γεώργιος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πατρικό σπίτι και να προβεί σε μελέτη ανακατασκευής-αποκατάστασης-ανέγερσης νέου κτιρίου. Το ΔΣ ενημερώνεται ότι ο κ. Αβραμίδης αναλαμβάνει την μελέτη και επίβλεψη του έργου χωρίς αμοιβή».
Στην συνεδρίαση ΔΣ της 29 Δεκεμβρίου 1999 γίνεται γνωστό στο ΔΣ του Κέντρου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σταυρουπόλεως κοινοποίησε την με την με αριθμ 197/1999 απόφαση του με την οποίαν αποφασίζεται.«2. Ο Δήμος σε συνεργασία με το «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», φροντίσουν για την αναστήλωση της κατοικίας του, που βρίσκεται στον οικισμό Νεοχωρίου του Δήμου μας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας¨, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον αείμνηστο Αγροτικό Ηγέτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή, για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό μέρος της απόφασης αυτής».
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο τότε Πρόεδρος Κιντζονίδης Χρήστος, εκφράζοντας βεβαίως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, τονίζει «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο λαός της Ξάνθης και ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας του χώρου που μεγάλωσε και από τον οποίο ξεκίνησε ο Αλ. Μπαλτατζής, συνεχίζουν να τον έχουν στην μνήμη τους και να τιμούν την προσφορά του».
Αποφασίζεται δε να εκφρασθούν ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Σταυρούπολής κ. Τσεγγελίδη Ιωάννη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανατίθεται δε στο μέλος του ΔΣ του Κέντρου και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ταρενίδη Παναγιώτη « να μιλήσει με τον κ. Δήμαρχο για να εξευρεθεί ο τρόπος και το είδος της παραχώρησης του οικοπέδου.
Στην συνεδρίαση του ΔΣ της 10 Φεβρουαρίου 2000 και ύστερα από επιστολή του Δήμου Σταυρούπολής αποφασίζεται η μεταβίβαση, δια συμβολαιογραφικής πράξης, του οικοπέδου στον Δήμο Σταυρούπολης.
Στις 11/12/2000 επισκέπτεται το γραφείο του Κέντρου και συμμετέχει στην συνεδρίαση του ΔΣ ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Ξάνθης κ. Τσεγγελίδης Ιωάννης ο οποίος παραδίδει στον Πρόεδρο του Κέντρου αντίτυπο του πλήρη φακέλου της μελέτης.
Στις 28 Αυγούστου 2006 θεμελιώνεται, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, το έργο αναπαλαίωση πατρικής οικίας του Αλ. Μπαλτατζή για την δημιουργία μουσείο «Αγροτικής και Συνεταιριστικής Ιστορίας».
Ο Δήμος Ξάνθης, στον οποίο ενσωματώθηκε ο Δήμος Σταυρούπολης, με την με αριθμό 177/18-5-2015 απόφαση του, ύστερα από αίτημα του κέντρου Μελετών, αποφασίζει «την παραχώρηση κατά χρήση του κτιρίου που βρίσκεται στο αριθμ. Τεμαχίου 170 εντός του οικισμού Νεοχωρίου και αφορά την ανακαινισμένη οικία Αλ. Μπαλτατζή για είκοσι ένα (21) χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, στο σωματείο με την επωνυμία Κέντρο μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»..».
Στις 23 Οκτωβρίου 2016 τελούνται τα εγκαίνια του Μουσείου από την εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αξιότιμο Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ) κα. Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά.
Comments are closed here.